Wie zijn wij

Werkgroep Twirre heeft als doel: in sûne Waadrâne foar moarn! We willen samen de handen uit de mouwen steken en de eigen leefomgeving gezonder en mooier maken door te werken aan de biodiversiteit in de regio.

Werkgroep Twirre gaat samen met boeren, burgers, ondernemers, scholen en verenigingen concreet aan de slag met de omgeving. Niet lullen, maar poetsen! Waar kunnen we bloemen en kruiden zaaien die belangrijk zijn voor insecten? Hoe kunnen we zorgen dat we samen minder plastic gebruiken? Hoe gaan we meer lokaal voedsel eten uit de regio? Hoe informeren we onze toekomstige generatie over het belang van biodiversiteit? Kortom: Wat kan ik als burger zelf doen om mijn omgeving gezonder te maken zodat ook mijn kinderen kunnen genieten van de prachtige natuur en een gezonde omgeving?

In werkgroep Twirre zitten Anke Bijlsma – Cultureel ondernemer uit Nes, Klaaske de Groot – Schapenhouder, projectmedewerker Waadrâne en docent groen onderwijs uit Raard, Hans Kroodsma – Melkveehouder in Jannum en voorzitter Agrarisch Collectief Waadrâne, Wim Hiemstra namens de Provincie Fryslan en Wini Weidenaar – oorspronkelijk bewoonster uit Niawier en ondernemer. De werkgroep werkt nauw samen met Agrarisch Collectief Waadrâne.

De werkgroep is daarnaast een inspiratiebron en testcase voor het Europe project BIOGOV. Dit Europese project moet in 2020 o.a. een advies opstellen voor de omgevingsvisie van Provincie Fryslân en Gemeente Noardeast-Fryslân zowel inhoudelijk, op het gebied van biodiversiteit als uitvoerend.